20.03.2006.GOD.

 PRAVDA IZNAD POLITIKE
I OPET - HAG!...
ZAVRŠNICA SUĐENjA SLOBODANU MILOŠEVIĆU
(VIRTUELNA SUĐENjA)
 

Kliknite na dokument kako bi ste ga videli uvećanog
Kliknite na sličicu

  

   Virtuelno TV-internet suđenje je vaninstitucionalna multimedijalna predstava u kojoj na najdirektniji način građani jedne zemlje, pa i šire, izražavaju svoja osećanja i viđenja rešenja problema (pravde) učestvujući i utičući pri tome u realnom vremenu na tok i tempo suđenja.
 

UČESNICI U TV - INTERNET SUĐENjU

    Glavni akteri u ovom virtuelnom, tako reći multimedijalnom spektaklu su optuženi ili optuženici, sa jedne strane, porota koju sačinjava javnost, tužioci po izboru organizatora (emitera) i naravno sudije ove vaninstitucionalne predstave. Problem koji se predstavlja pred gledalište je pravda koja nije uvek pravedna i ispravna, jer se zakonskim i medijskim manipulacijama pripremani procesi mogu učiniti izvesnim i pristrasnim po jednu od strana. Uključivanjem šire javnosti u postupak suđenja proces dobija u masovnosti u odlukama ovog virtuelnog suda u pravom smislu te reči. Ovde se radi o umetničko-dokumentarnom delu za TV i internet (TV serija, radijska serija, internet, omnibus film) koje će prikazati najpre reprizno i dokumentarno najvažnije delove odbrane Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu, a potom i - virtuelno, a na autentičnim dokumentima zasnovano- dalje suđenje, tj. odbranu Slobodana Miloševića u njegovom odsustvu, odnosno posle njegove misteriozne smrti u pritvorskoj ćeliji zatvora Sheveningen u Hagu.

Nataša Kandić & Karla Del Ponte

Da li su one za pravdu iznad politike, ili obratno?...

(teško pitanje...)

  Prva epizoda na primer imaće ovaj sadržaj:
a) Insert , autentičan događaj u velikoj sudnici Haškog tribunala.
- Milošević: Gospodine Robertson, prestanite da me maltretirate! Imam strahovito povišen pritisak 210/130; bubnji mi u ušima, u glavi mi je pola tone...
- Sudija: Gospodine Miloševiću, Gospodine Miloševiću - zaustavljam vas...
b) Nova scena:(ispred Miloševićeve omiljene lipe):
Autentičan TV snimak u dvorištu njegove kuće, polaganje kovčega sa njegovim posmrtnim ostacima uz zvuke njegove omiljene ruske pesme "Podmoskovske večeri"... U toku te scene, u dvostrukoj projekciji vraćanje na govor ruskog generala Ivašova (u Beogradu i Požarevcu).
v) Dokumentarni autentični prikaz svedočenja Ivašova uz pitanja Miloševića tokom nastupa svedoka odbrane.
g) Komemorativni miting u Beogradu, prizor počasne straže i naroda (autentični inserti TV snimka), govor Amerikanca Remzi Klarka bivšeg US ministra pravde i vrhovnog tužioca SAD;
d) Dokumentarni autentični prikaz, TV snimci, najvažnijih delova svedočenja Jevgenija Primakova, bivšeg premijera Rusije. Ono se nadovezuje na iskaze (TV inserti) Ivašova i u sudnici vidimo pri tom ukočena zabrinuta lica glavne tužiteljke Karle Del Ponte i tužioca Džefri Najsa, pogotovo kada Milošević spretno dovodi u vezu iskaz Ivašova o "pripremama NATO-a još 1989.godine na napad na Srbiju tj. SFRJ" koji Primakov odlučno potvrđuje.
e) Komemorativni miting pred Skupštinom u Beogradu (ponovo), Bogoljub Bjelica čita Miloševićevo obraćanje biračima oktobra 2000. godine, a potom Ivana Žigon govori Miloševićevu omiljenu poemu (kako je najavljeno), Dobrice Erića "Prkosna pesma"...
Ovo je kraj prve epizode...
 

AKCENTI SLEDEĆIH EPIZODA

Slobodan Milošević - jedini državnik u istoriji čovečanstva na sudu.

Da li je morao da podlegne infarktu?...

DŽELAT ILI ŽRTVA?...

(teško pitanje...)

  Druga epizoda:
Dogovor Momira Bulatovića sa Miloševićem u iskazu Momira Bulatovića. Istovremeno ili pre toga pometnja među čuvarima u hodniku ispred Miloševićeve ćelije.
Prvi čuvar:
- Upadamo unutra!
Drugi čuvar:
- Čekaj, prvo obavestimo šefa.
Treći čuvar: odgurne prvog i prisloni oko na špijunku
- Pa čovek umire!
Na krevetu vidimo neko telo. Oči iz kamere za nadzor ćelije koje gledaju kako se čovek guši u samrtnom ropcu.
Opet se vraćamo na Momira Bulatovića, zamišljenog u sudnici kao svedoka koji odgovara na pitanja za pripremljenu odbranu. Zatim opet na oči koje gledaju nepokretno telo Miloševića.
Jedan čovek kaže (prisutni čuvar):
- Trči po šefa.
Autentična izjava ruskog lekara koji kaže:
- Milošević je živeo u napadu infarkta makar pola sata, ako ne i tri sata. Kako da mu niko nije pomogao u tom razdoblju. Svaka intervencija bi bila spasonosna.
Sada ponovo dolazi poema koju govori govori Ivana Žigon, Momir Bulatović i sledeći svedoci....
    I tako se iz epizodu u epizodu nastavlja TV serijal virtuelnog suđenja na stvarnim dokumentima pripreme odbrane pokojnog Miloševića.
Zamolićemo takođe savetodavno učešće, kao i aktere "suđaja" ličnosti kao što su na primer: gospođa prof.dr.Smilje Avramov, Akademika Koste Čavoškog.... i ostalih.

   Ovo je samo deo materijala koji čini projekat koji će biti predočen medijima u Srbiji...