11.05.2006.GOD.
Predsednik države SCG na mitinzima javno razbija tu državu
Otvoreno pismo akademije "Ivo Andrić" Miroslavu Lajčaku izaslaniku Havijera Solane na referendumu u Crnoj Gori
 

  

   Poštovani gospodine Lajčak,
 

Ovo nije foto montaža

   Akademija Ivo Andrić SCG-a, čiji su osnivači, pored ostalih i 11 srpskih i crnogorskih Akademika želi da Vam uputi sledeća pitanja s' obzirom da ste Vi predstavnik EU u referendumskom procesu za i protiv nezavisne Crne Gore u Crnoj Gori.
1. Da li gospodine Lajčak, poštovani gospodine ambasadore, u bilo kojoj državi Evropske Unije šef te države odnosno predsednik Državne zajednice, ima ustavno i zakonsko pravo da dok je na toj funkciji nastupa javno u medijima i na mitinzima jedne jedine strane koja je u ovom slučaju, za stvaranje nove države nezavisne Crne Gore, putem razbijanja zajedničke države Srbije i Crne Gore kojoj je na čelu u ovom slučaju kao njen predsednik gospodin Svetozar Marović? Može li se, poštovani gospodine Lajčak, ovakvo ponašanje sadašnjeg predsednika države SCG, odnosno njegovi javni separatistički nastupi, smatrati da je time regularnost referendumskog procesa ne samo ugrožena nego i poništena?
2. Da li EU koja je u ulozi zaštitnika regularnosti referendumskog procesa, odnosno demokratskog izjašnjavanja dva bloka, jednog za zajedničku državu a drugog za odvajanje zajedničke države može tolerisati da vrhovni autoritet zajedničke države u ovom slučaju SCG javno nastupa u prilog separatista, odnosno bloka za izdvajanje iz zajedničke države sa svim svojim autoritetom šefa te zajedničke države?
3. Da li gospodine Lajčak, očekujete da će već koliko sutra blok za očuvanje zajedničke države tražiti poništavanje referendumskog procesa s obzirom da je šef te zajedničke države svakako nezakonito i protivustavno (jer se zakleo u Ustavu da ce štititi državu na čijem je čelu) stao javno na brojčano dobro posećenim mitinzima na stranu bloka koji je protiv zajedničke države odnosno separatista?
4. Da li EU tolerise nezakonito i protivustavno ponašanje jednog šefa države, zakonitog predsednika te države koji punim svojim autoritetom drži vatrene govore protiv te države, a u ovom slučaju radi se o gospodinu Svetozaru Maroviću predsedniku Državne zajednice Srbije i Crne Gore?
5. Da li EU, gospodin Havijer Solana i Vi kao zastupnik ne pomišljate da je gospodin sadašnji šef države SCG, pre nego sto je prekršio Ustav javno stao na stranu razbijača te države, morao da podnese ostavku na svoju vrhovnu funkciju ili je kao neverovatno (p)opuštanje dozvoljeno da i EU prihvata gaženje osnovne ustavne obaveze na najvišem vrhu?
6. Da li će EU shodno unapred iznetim činjenicama postupiti po osnovnim pravilima i zakonima, odnosno poništiti referendumski proces, imajući u vidu i dodatnu činjenicu da je cela postojeća vlast Crne Gore i njeni najjači mediji sva njena finansijska sredstva (koja su nastala iz plaćanja pristalica bloka za zajedničku državu) vrlo snažno zastupljenim na strani pristalica bloka za izdvajanje?!
   Za Akademiju "Ivo Andrić"

   * Radomir Smiljanć književnik i predsednik Akademije;

   * Velimir Isaković direktor medijsko informativnog centra AIA.