AKADEMIJA IVO ANDRIĆ

U Beogradu, 19.04.2001.

 

Osnivač i Predsednik "AKADEMIJE IVO ANDRIĆ" sajmu knjiga u Beogradu

 Akademija Ivo Andrić je osnovana na inicijativu Radomira Smiljanića u krilu UKS po ugledu na AKADEMIJU GONKUR u Francuskoj ili GETE INSTITUT u Nemačkoj. Osnivački odbor činili su naši akademici, istaknuti pisci i umetnici: Dobrica Ćosić, Dragoljub Nedeljković, Antonije Isaković, Vasilije Krestić, Zdravko Velimirović član CANU, Zoran Gluščević, Dragoljub Stojadinović, Slobodan Raketić, Predrag Bogdanović - CI, Branislav Bojić i drugi...

   Cilj Akademije je da potpomogne stvaralaštvo, afirmiše, širi i produbljuje delovanje književnih i uopšte umetničkih dela kod nas i u svetu. Naš jedini nobelovac, Ivo Andrić je, ne samo zaštitni znak za ova delovanja, već i inspiracija i putokaz.

   Osnivanjem SEKCIJA IVO ANDRIĆ po klubovima i društvima sa bibliotekama i čitaonicama, amaterskim i profesionalnim književnim debitantima, sa književnim tribinama na kojima će nastupati što masovnije pisci i publicisti iz naše zemlje i dijaspore, naravno, prvenstveno članovi Akademije Ivo Andrić. Istovremeno, zadatak članova Akademije je da afirmiše i istovremeno produbljuje saznanja o našim današnjim živim velikanima pera, šire prihvat i korišćenje njihovih dela u  SRJ (sada SCG) i izvan granica naše zemlje kroz kulturne klubove, udruženja i društva naše srpske dijaspore širom sveta. u dijaspori će se negovati stvaralaštvo i prihvat naše dečje književnosti, za mlade takođe, što će biti od izuzetnog značaja kod dece i mladih i kod odraslih da se očuva nacionalni identitet, pripadnost svojoj ishodišnoj zemlji i svom narodu, da se učvrste duhovni, kulturni, pa i politički, nacionalni koreni i da se dalje razvijaju.

   Akademija Ivo Andrić će naknadno održati svoju izbornu skupštinu. Za sada je, uz osnivače Akademije, u rad uključen veliki broj kulturnih i javnih radnika iz zemlje i dijaspore. Spisak istih će naknadno biti dodat i objavljen.

Hosting i podrška | optimizacija sajta za google | Banja Vrujci smestaj |

Banja Vrujci Apartmani | Banja Vrujci |

Vrujci