PROJEKTI AKADEMIJE

OTVORENO PISMO MINISTRU KULTURE REPUBLIKE SRBIJE

 

   Čelnici Akademije "Ivo Andrić", predsednik i osnivač Akademije pisac i publicista Radomir Smiljanić i predsednik UO Akademije Ivo Andrići direktor IP "NOVA EVROPA" gospodin Slobodan Filimonović uputili su otvoreno pismo ministru za kulturu vlade republike Srbije povodom planova naše Akademije u narednom periodu, ali predloga za saradnju.

  Za početak dajemo vam izvod iz ovog pisma:

Otvoreno i bez dlake na jeziku - Radomir Smiljanić
Andriću dužno poštovanje

  Veliku zahvalnost duguju članovi i osnivači naše Akademije Ivo Andrić, kao naravno i ja, inicijator njenog osnivanja i njen predsednik, što ste mi posredovali prijem u Vašem ministarstvu kulture (prima me g. Janković), a na moju molbu da Ministarstvo pomogne rad naše već uveliko afirmisane Akademije, tim pre što je osnivač ove kulturne institucije (osnovane 2001.g., videti PRILOG ovom pismu "Književne novine" od 15.-30. aprila 2001.), pored UKS-a i akademika i pisaca kao što su Dobrica Ćosić, Dragoljub Nedeljković, Nikša Stipčević, pokojni akademik (CANU) Zdravko Velimirović, Slobodan Rakitić itd., takođe i Ministarstvo za kulturu Vlade Republike Srbije (što se vidi i na ovim našim zaglavljima, kao i u mnogim napisima u medijima.
   I dok je u prethodnoj Vladi bilo nekog razumevanja za višestruko koristan rad naše Akademije Ivo Andrić, za koju su neki naši uglednici javno izjavili da bi se "ona mogla razviti u neki naš Gete Institut, a da je uveliko ravna recimo francuskoj 'Akademiji Gonkur'", pa je, doduše više nego skromnom sumom od 300.000 dinara potpomognut tek dvogodišnji njen rad, posle toga izostala je svaka pomoć.
   Akademija Ivo Andrić morala je da ukine i te godine uspešni Konkurs za "nove nade srpske književnosti" (objavljeno je čak i nekoliko knjiga, a dobijen je i prvi ROMAN O ANDRIĆU - "Pesnik" iz pera aranđelovčanke Divne Radivojević) i morao je biti storniran na samom početku i specifičan Konkurs za dela za decu i mlade "Vladimir Ličina", pošto nije bilo sredstava čak ni za skromne honorare za dva žirija, tj. njihove članove koji su obavljali obiman a veoma dragoceni rad, i mada su g. Slobodan Filimonović, direktor i glavni i odgovorni urednik Izdavačkog preduzeća NOVA EVROPA (naša Akademija Ivo Andrić i IP NOVA EVROPA su u stalnoj kooperaciji bili i ostali, a g. Filimonović je i izabran za predsednika Upravnog odbora Akademije) i ja u oba žirija, ali i inače radili bez ikakvog honorara ili naknade.

  Ovo pismo možete preuzeti sa našeg sajta ako sledite ovaj link...10Kb

----------------------

PRETHODNI PROJEKTI:

*20.03.2006. PRAVDA IZNAD POLITIKE I OPET - HAG!...
  ZAVRŠNICA SUĐENjA SLOBODANU MILOŠEVIĆU
  (VIRTUELNA SUĐENjA)

Hosting i podrška | optimizacija sajta za google | Banja Vrujci smestaj |

Banja Vrujci Apartmani | Banja Vrujci |

Vrujci